lauantai 10. tammikuuta 2009

TALVISET TERVEISET VIHANNISTA

Syksyn kiireissä lupauduin Anna-Liisa Mikkelälle kirjoittamaan sivuille. Istahdan nyt alas ja kerron kuulumisia Vihannista.
Kuulun Liisa Verkasalon sukuhaaraan, syntyperältäni olen puoliksi vihantilainen (isän puolelta) ja puoliksi karjalainen.

Olen ollut muutaman vuoden Vihannin kotiseutuyhdistyksen toiminnassa mukana. Meillä Vihannissa on vähäisestä asukasmäärästä huolimatta paljon luovia ihmisiä ja yhdistys on julkaissut viime vuosien aikana jo kolme kirjaa ja lisää on tulossa!
Aloitimme runokirjoilla, Sanat ovat siltoja ja Usvaneidot tanssii -kirjoihin on koottuu vihantilaisten pöytälaatikkorunoja, kirjoittajien joukossa on paljon sukumme jäseniä. Molempien kirjojen nimet tulevat Marjatta Verkasalon runoista.
Marraskuussa julkaisimme ensimmäisen perinnekirjan. Saatakko Sanua -kirja sisältää vihantilaisia sananlaskuja, sanontoja ja sananpaukauksia, Vihannin murteen sanakirjan sekä koosteen vihantilaisten nuorten käyttämästä kielestä. Tätäkin kirjaa on ollut tekemässä suvun jäseniä. Aineisto on kerätty entisiltä ja nykyisiltä vihantilaisilta. Monilla on ollut talletettuna sananparsia ja sanontoja, Lyyli (o.s. Lumiaho) ja Jaakko Kotilan lapset ovat koonneet kokonaisen sananparsikokoelman "Mitä äiti sanoi".

Paljon aineistoa kirjaan löytyi myös kotiseutuarkistosta. Museo-Matti Junttila teki mittavan elämäntyön kootessaan ja tallentaessaan vihantilaista kansanperinnettä.
Kotiseutuarkisto on nyt saatu järjestettyä ja se on muuttanut joulukuussa asianmukaisiin tiloihin kunnanvirastolle. Vihantilaiset yhdistykset ja yksityiset henkilöt voivat jättää aineistoaan arkistoon. Arkisto on luonnollisesti myös tutkijoiden käytössä.

Kotiseutuyhdistyksen työ jatkuu. Vaikka makasiinimuseo saatiin kunnostettua, museotilat ovat vielä mietinnän alla. Kevään aikana yhdistys päättää siirtyykö museo kotiseutukeskukseen kirjastorakennuksen siipeen. Mittava operaatio vaatii yhdistykseltä paljon.

Kotiseutukeskuksen kehittämiseen on myös kirkonkylän asukasyhdistyksellä Vihannin Rintillä omat suunnitelmansa. TE-keskukselta on haettu rahoitusta Vihannin Jatulintarha -hankkeelle. Lumimetsästä kotoisin olevan arkkitehti Weikko Kotilan suunnitelmien mukaan rakennettava ympäristötaideteos pystytetään kirjastorakennuksen ja Asematien väliin jäävälle alueelle. Mikäli rahoitus saadaan työt alkavat pohjatöillä ensi kesänä.
Vihannin kunnan kotisivuilla, kohdassa kyläsivut - kirkonkylä/Rinti, voi käydä tutustumassa luonnokseen Jatulintarhasta. Rintin sivuilta löytyy myös allekirjoittaneen helmikuussa kirjoittama kyläsuunnitelma, joka on pohjana tuleville hankkeille ja kertoo kirkonkylän historiasta.

Myös sivukylillä suunnitellaan uutta. Läntisrannan luontopolku muuttuu oppimispoluksi ensi kesänä, kun luontopolun varteen pystytetään havaintotauluja mm. luonnosta ja alueen historiasta, tervanpoltosta kivikauteen. Sauvonmäen alueelle suunnitellaan uutta asuinaluetta. Rantasenjärven lintutornin aluetta parannetaan.

Eivätkä suunnitelmat vielä tähän lopu. Jo perinteisten kesäjuhlien lisäksi ensi kesänä järjestetään Nuorisoseuraliiton maakuntajuhlat Vihannissa. Tarkemmat suunnitelmat lyödään lukkoon kevään kuluessa. Aikaisemmista Vihannissa järjestetyistä maakuntajuhlista muistamme mm. historiallisen kulkueen, jota Museo-Matti oli yhtenä puuhamiehenä järjestämässä. Kannattaa merkitä kalenteriin ensi kesälle Verkasalon sukujuhlan lisäksi heinäkuun viimeinen viikko! Itse juhla ajoittuu viikonlopulle, jatkoksi Kotiseudun Helmiä -viikolle ja Vesihelmijuhlalle.

Palaan ensi kesän tapahtumiin ja hankkeisiin tarkemmin keväällä. Hyvä paikka seurata tapahtumia Vihannissa ovat kunnan kotisivut www.vihanti.fi. Kunnan asioiden lisäksi sivuilta löytyy kaikkien yhdeksän kyläyhdistyksen kotisivut, järjestöt-sivulta kunnassa toimivat yhdistykset ja linkit kotisivuille, myös Vihannin Harjulta -tiedotuslehti on sivuilla.

Nyt minua odottavat hiihtoladut. Pisara raikasta ilmaa ja sitten jaksaa taas puurtaa yhteisten asioiden parissa.
Oikein hyvää alkanutta vuotta 2009 kaikille!
10.1.2009 Vihanti, Merja Honkakoski (o.s. Häkkilä)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Etpä, Merja, arvaa, kuinka iloiseksi minut kirjoituksellasi teit. Rautaisannos Vihannin kulttuurielämää pani ihan hiljaiseksi. Jatkossa olisi ihan kiva kuulla, keitä kaikkia werkasaloja näissä Sinun hankkeissasi on mukana.

Aion lukea kirjoituksesi uudestaan ajan kanssa ja sukkuloida sitten mainitsemissasi osoitteissa.

Kai kuulemme Sinusta tasaisin välein jatkossakin. Istut valtuustossakin, joten Sinulla on todellinen näköalapaikka hallussasi.

Menestystä hankkeillesi,
Anna-Liisa, Toivo Y:n tytär
Annan sukuhaaraa

Anna-Liisa

Anonyymi kirjoitti...

Heippa, Merja ja muut!

Vaude! Ihan sanattomaksi meinasin mennä, mutta illan päätteeksi kirjoitan kuitenkin muutaman rivin ihan Sinua, Merja, kannustaakseni.
Hienoa, että sait aikaan näin kattavan jutun Kotiseutuyhdistyksen
ym. kotikuntamme jutuista. Tässä lienee aihetta moneenkin kommenttiin. Joten odotellaan mielenkiinnolla...

Meiltä lähtevät viimeiset "lomalaiset" keskiviikkona. Jannen perhe suuntaa takaisin kotiinsa, Kiteelle. Toivottavasti sitten saan jotakin kirjoitettua itsekin näille sivuille.

Tulevana lauantaina kokoonnumme Hietalan kanttiin ensi kesän sukujuhlien merkeissä. Sukuseuran hallitus pitää vielä jatkoksi oman kokouksensa. En ole remontin jälkeen vieraillut ko. kantissa, joten odotan kovasti ensi visiittiä!

Kello "huutaa" minua nukkumaan. Huomenna odottaa uusi työviikko uusine haasteineen.

Kirjoittamisiin kaikille intoa toivottaen
Eija Vihannista